Als Anne Rutgers uit Stadskanaal op 20 september 1943 door het Polizeistandgericht ter dood veroordeeld wordt, maakt hij zijn testament op. Hij hoopt dat zijn zoontje later – net als hij – timmerman wordt en laat het kind al zijn gereedschap na. Twee uur later is Rutgers dood.
Anne Rutgers is betrokken bij het verzet. Tot drie keer toe probeert hij brand te stichten in het gemeentehuis in zijn woonplaats. Hij en zijn mededaders proberen zo het bevolkingsregister te vernietigen, om tewerkstelling van Nederlandse mannen in Duitsland te saboteren. Verzetsman Roelof Tuin uit Valthermond probeert hetzelfde in het gemeentehuis van Exloo. Maar tevergeefs. De acties in Stadskanaal en Exloo mislukken.
Anne Rutgers, Roelof Tuin en acht andere verzetsmannen worden opgepakt en op het Witterveld bij Assen doodgeschoten. De lichamen worden verbrand in het crematorium van Kamp Westerbork, want de Duitsers willen dat er geen spoor van de verzetsmannen overblijft. Maar het loopt anders.
Deze film is gemaakt in opdracht van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en mede mogelijk gemaakt door Stichting Vier 5 mei, provincie Groningen, gemeente Stadskanaal en De Verhalen van Groningen.
Research, regie en samenstelling: Liefke Knol. Camera: Arjen de Graaf en Ronald Pras. Montage: John Döpp.