Bekijk fragment
Het babyhuis. Kinderen en ouders door oorlog en honger gescheiden (uitgeverij Artemis & co, 2010)
Hier staat een rechtgeaarde fan van Het babyhuis. Het verhaal heeft me werkelijk geraakt. (Ad van Liempt, journalist en televisiemaker, o.a. eindredacteur De oorlog (NPS))
hongerwinter
Tijdens de hongerwinter overleden in het westen van Nederland ruim twintigduizend mensen aan de gevolgen van honger en uitputting. Angst en onzekerheid beheersten in deze maanden het leven. Naar schatting veertigduizend kinderen werden weggebracht naar gebieden waar nog wel te eten was. Vaak wisten hun ouders niet waar ze precies terecht zouden komen.
De meeste kinderen werden tijdelijk opgenomen in gezinnen in het noorden en oosten van het land. Maar soms ging het anders. Vier jonge vrouwen in de stad Groningen vingen (clandestien) dertien baby’s op in hun Babyhuis Prinses Margriet. In het archief van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen ligt een indrukwekkend fotoalbum van dit babyhuis. Maar er zijn ook brieven bewaard gebleven van de ouders van de baby’s, geschreven tijdens de oorlog en in de maanden daarna.
Boek en film
In het boek Het babyhuis vertelt Liefke Knol het verhaal van de dertien kinderen die tijdens de Hongerwinter ver van huis maandenlang verzorgd werden door vier jonge vrouwen in Groningen. Aan de hand van brieven, foto’s en interviews laat de auteur zien hoe ingrijpend deze periode geweest is voor de families. In 2008 maakte Liefke Knol een film over het Babyhuis, die is uitgezonden door de regionale omroep RTV Noord en door het programma Netwerk van de NPO.